2.
3. Συμβουλευτική Γονέων
Η οικογένεια είναι το σύστημα, όπου οι σχέσεις και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών της επηρεάζουν το κάθε ένα μέλος της ξεχωριστά. Στην περίπτωση, λοιπόν, εκείνη ενός/μίας εφήβους/ης που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, πέρα από τον/την ίδιο/α που θα ήταν καλό να λάβει συγκεκριμένη και στοχευμένη βοήθεια, βοήθεια θα ήταν ωφέλιμο να λάβουν και οι γονείς του/της.
Ακόμη και στην περίπτωση εκείνη όπου το έφηβο παιδί τους δεν επιθυμεί ν’ απευθυνθεί σε έναν/μία ειδικό ψυχικής υγείας, προκειμένου να λάβει βοήθεια, οι γονείς του θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε συνεδρίες. Μέσα από την βοήθεια που θα λάβουν, έτσι, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής διαδικασίας, θα μπορέσουν, από τη μια, να βοηθήσουν μετά το παιδί τους περισσότερο αποτελεσματικά και από την άλλη, θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μαζί του μία περισσότερο εποικοδομητική και προς όφελος του παιδιού τους επικοινωνία.
Όσον αφορά στους γονείς, λοιπόν, είτε μετά την από την κοινού θέλησή τους για συμμετοχή τους σε συενδρίες, είτε μετά την θέληση ενός γονέα για την συμμετοχή του στις συνεδρίες, είτε στο πλαίσιο της πλαισίωσης της συμβουλευτικής του παιδιού τους και σ’ ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ασφάλειας, προσεγγίζονται διάφορα θέματα, από πολύ απλά μέχρι περισσότερο σύνθετα, τα οποία αφορούν:
-
Στις διαπροσωπικές τους σχέσεις με τους άλλους (άλλους γονείς, καθηγητές/τριες κ.ά.).
-
Στην επικοινωνία τους με τους άλλους.
-
Στην διαπαιδαγώγηση του/των παιδιού/παιδιών τους.
-
Στην επικοινωνία τους με το/τα έφηβο/α παιδί/παιδιά τους.
-
Στη διαχείριση θεμάτων αυτονόμησης του παιδιού/των παιδιών τους και των ορίων.
-
Στη διαχείριση θεμάτων επίδοσης και απόδοσης του/των παιδιών τους στα μαθήματα.
-
Στη διαχείριση θεμάτων του παιδιού/των παιδιών τους ως προς την ταυτότητα του φύλου του/τους και την σεξουαλική του/τους ταυτότητα.
-
Στη διαχείριση θεμάτων σχετικών με την χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου, των βιντεοπαιχνιδιών από το παιδί τους/τα παιδιά τους.
-
Στην συναισθηματική και συμπεριφορική αντίδραση τους απέναντι σε γεγονότα/καταστάσεις της καθημερινότητάς τους και απέναντι στο/στα παιδί/παιδιά τους.
-
Στον τρόπο σκέψης τους και στις πεποιθήσεις τους για θέματα της καθημερινότητας και της ζωής γενικότερα του έφηβου παιδιού τους.
-
Στη βίωση εσωτερικών συγκρούσεων που μπορεί π.χ. να αφορούν στις αξίες τους και στο τι είναι για αυτούς ηθικά σωστό.
-
Στη βίωση αρνητικών συναισθημάτων, όπως το άγχος, η αγωνία, η ανησυχία, η απελπισία, η απόγνωση, η ανεπάρκεια, η αναξιότητα κλπ. στο πλαίσιο άσκησης του γονεϊκού τους ρόλου.
-
Στην εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση διαφόρων ενδοοικογενειακής και εξωοικογενειακής φύσεως προβλημάτων.
-
Στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τρεχουσών, αλλά και μελλοντικών δυσκολιών της οικογένειας.
-
Στην λήψη αποφάσεων μετά από συζήτηση με το/τα έφηβο/α παιδί/παιδιά τους (σχετικά με την αλλαγή τόπου κατοικίας, την αλλαγή σχολείου κλπ.).
-
Στις μεταβάσεις (αλλαγή τόπου κατοικίας, αλλαγή εργασίας, αλλαγή σχολείου παιδιού/παιδιών κλπ.).
-
Στην απώλεια (λόγω θανάτου συζύγου, διαζυγίου κλπ. και στην υποβοήθηση του παιδιού/των παιδιών ως προς την διαχείρισή της).
Για την προσέγγιση των παραπάνω θεμάτων εφαρμόζονται συνθετικά τεχνικές και μέθοδοι από τις κάτωθι θεωρητικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις της Συμβουλευτικής:
-
Ψυχαναλυτική/Ψυχοδυναμική
-
Γνωσιακή Συμπεριφορική (CBT)
-
Προσωποκεντρική
-
Μορφολογική - Gestalt
-
Υπαρξιακή
-
Οικογενειακή/Συστημική
Εφαρμόζονται, επίσης, στο πλαίσιο της συνθετικής προσέγγισης των ως άνω θεμάτων, τεχνικές και μέθοδοι της Συγκινησιακά
Εστιασμένης Θεραπείας (EFT).