2.
1. Συμβουλευτική Ενηλίκων
Η Συμβουλευτική αποτελεί, κατά κάποιο τρόπο, παρακλάδι της Ψυχολογίας. Στόχος της Συμβουλευτικής δεν είναι η παροχή συμβουλών από τον/την σύμβουλο, αλλά η παροχή βοήθειας και υποστήριξης σε άτομα όλων των ηλικιών, προκειμένου αυτά να μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά προσωπικά, συναισθηματικά, διαπροσωπικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά τους θέματα, ώστε να έχουν, έτσι, μία καλύτερη και πιο ισορροπημένη ζωή. Ειδικότερα, σ’ ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ασφάλειας και στο πλαίσιο μίας αμφίδρομης διαδικασίας επικοινωνίας μεταξύ του/της συμβούλου και του/της συμβουλευόμενου/ης ή των συμβουλευόμενων προσεγγίζονται διάφορα θέματα, από πολύ απλά μέχρι περισσότερο πολύπλοκα, τα οποία αφορούν για τους ενήλικες:
-
Στις διαπροσωπικές και στις συνεργατικές σχέσεις τους με τους άλλους.
-
Στην επικοινωνία τους με τους άλλους.
-
Στην αντίληψή τους για την ταυτότητα του φύλου τους και την σεξουαλική τους ταυτότητα.
-
Στην συναισθηματική και συμπεριφορική αντίδρασή τους απέναντι σε γεγονότα/καταστάσεις.
-
Στον τρόπο σκέψης τους και στις πεποιθήσεις τους.
-
Στην μειωμένη αυτοεκτίμηση/αυτοπεποίθησή τους.
-
Στην ανεπαρκή αυτεπίγνωση/αυτογνωσία τους.
-
Στην τάση τους ν’ αναβάλλουν συνεχώς.
-
Στην μειωμένη αίσθηση αυτοαποδοχής τους.
-
Στην συναισθηματική απορρύθμιση τους λόγω της αντιμετώπισης καταστάσεων κρίσης (λόγω ξαφνικού θανάτου αγαπημένου προσώπου, εκδήλωσης σοβαρής ασθένειας, απόλυσης από την εργασία κλπ.).
-
Στη βίωση εσωτερικών συγκρούσεων που μπορεί π.χ. να αφορούν στις αξίες τους και στο τι είναι για αυτούς ηθικά σωστό.
-
Στη βίωση αρνητικών συναισθημάτων, όπως η ενοχή, η θλίψη, η ντροπή, η απελπισία, η απόρριψη, η αναξιότητα κλπ., ως επακόλουθων συναισθημάτων δύσκολων καταστάσεων ή ως βιωμένων συναισθημάτων στο πλαίσιο εκδήλωσης διαταραχών, όπως είναι οι διαταραχές της διάθεσης (μείζων κατάθλιψη), οι διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων (άγχος ασθένειας), οι διαταραχές σίτισης και πρόσληψης της τροφής (κυρίως η ψυχογενής βουλιμία και η διαταραχή της υπερφαγίας).
-
Στη βίωση άγχους, είτε στο πλαίσιο εκδήλωσης αγχωδών διαταραχών (όπως η διαταραχή του πανικού, η αγοραφοβία, το κοινωνικό άγχος, η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η ειδική φοβία κλπ.), είτε ως επακόλουθο βίωσης δύσκολων καταστάσεων (ξαφνική αλλαγή εργασιακής θέσης, ανάθεση μεγάλου όγκου εργασίας, διαδικασία απόκτησης τέκνου, διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης κλπ.).
-
Στην εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων.
-
Στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τρεχουσών, αλλά και μελλοντικών δυσκολιών.
-
Στην λήψη αποφάσεων (σχετικά με εκπαιδευτικό πρόγραμμα/πρόγραμμα εξειδίκευσης, κλάδο σπουδών, εργασιακό κλάδο/τομέα κλπ.).
-
Στις μεταβάσεις (αλλαγή εργασίας – εργασιακού χώρου, εργασιακού τομέα, αλλαγή τόπου κατοικίας κλπ.).
-
Στην απώλεια (λόγω θανάτου, διαζυγίου, χωρισμού κλπ.).
Για την προσέγγιση των παραπάνω θεμάτων εφαρμόζονται συνθετικά τεχνικές και μέθοδοι από τις κάτωθι θεωρητικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις της Συμβουλευτικής:
-
Ψυχαναλυτική/Ψυχοδυναμική
-
Γνωσιακή Συμπεριφορική (CBT)
-
Προσωποκεντρική
-
Μορφολογική - Gestalt
-
Υπαρξιακή
-
Οικογενειακή/Συστημική